www.tripper.nl
Pak de trein en reis door de tijd bij het Spoorwegmuseum!

Pak de trein en reis door de tijd bij het Spoorwegmuseum!

  • Mojan Zatali Mojan Zatali
  • -
  • 7 nov. 2018

Vlakbij Utrecht Centrum zit het Spoorwegmuseum Utrecht gevestigd. Dit museum vertelt het verhaal achter 175 jaar spoorwegen in Nederland. Maar wat kan je er eigenlijk nog meer beleven naast het bewonderen van treinen? Wij besloten dit museum zelf te bezoeken en het van dichtbij te bekijken.

Welkom!

Op een zonnige dag vertrokken we richting Utrecht, centraal gelegen en met een uurtje rijden hadden we onze bestemming bereikt. Eenmaal in Utrecht aangekomen konden we de borden ‘Spoorwegmuseum’ volgen en waren we gearriveerd bij het museum. Vlak voor het museum was een ruime parkeerplaats waar we onze auto gemakkelijk kwijt konden. De ingang viel gelijk op, hij was namelijk te vinden in het grote, mooie, lichtroze gebouw. In de rij staan hoefde niet; met e-tickets kon je gelijk doorlopen naar het volgende gebouw. Voordat je het volgende gebouw had bereikt kon je al een hoop zien. Zo kan je een kijkje nemen in coupés die vroeger gebruikt werden als kamers door mensen die lange reizen moesten maken. Wanneer je de coupé binnenloopt ruik je gelijk de geur die je verwacht bij oude spullen, je wordt echt meegenomen op een reisje naar het verleden.

Het museum

Eenmaal in het hoofdgebouw werden we welkom geheten door een medewerker. Na vertoon van onze tickets kregen we een plattegrond van het museum en konden we beginnen met onze reis. We besloten eerst een kijken te nemen bij ‘Treinen door de Tijd’. Hier kan je de ontwikkelingen van de treinen zien. Niet alleen interessant voor de kinderen, maar ook leuk voor de ouders. Door de details op en in de treinen kijk je je ogen uit! Hierna was het tijd voor ‘De Grote Ontdekking’. We kregen beide koptelefoontjes en de rondleiding kon beginnen. Met een ‘lift’ konden we via de mijnengangen een dorpje betreden. Via de koptelefoon kregen we informatie en konden we het verhaal over ‘de Arend’ volgen, de eerste stoomlocomotief in Nederland. Het verhaal werd op een manier verteld waardoor het niet alleen educatief was, maar ook leuk was om naar te luisteren. Wat erg opvallend was, was het feit dat alles in het museum in dezelfde ‘ouderwetse’ stijl was, hierdoor had je overal het gevoel dat je echt even terug in de tijd was.

Na De Grote Ontdekking was het tijd voor een ritje in ‘Stalen Monsters’ Je betreedt een zolderkamer waar je kan wachten op een wit lampje als teken dat je de attractie mag betreden. We namen plaats en begonnen aan onze reis in het donker. Eenmaal in de attractie werden we meegenomen naar het verleden, aan treinen geen tekort in dit museum! Als laatste hebben we een kijkje genomen bij ‘de Vuurproef’. Deze interactieve 4D attractie geeft je de kans om zelf een trein te besturen. Iedereen krijgt een nummertje en op basis van het nummertje krijg je een taak toegewezen. Eenmaal in de trein aangekomen maak je een spannende reis door de tijd. Door de interactiviteit van deze attractie was het zeker een van onze favoriete dingen die je kan doen in het museum!

Tijd om dag te zeggen

In het museum is een ruime horecagelegenheid aanwezig waar je terecht kan voor vers belegde broodjes, snacks, soep of smoothies. Van al het rondlopen hadden we trek gekregen, dus een broodje was zeker welkom! Met uitzicht op de treinen hebben we van onze lunch genoten en daarna was het alweer tijd om naar huis te gaan. Bij binnenkomst hadden we een parkeerkaart gekocht voor €7,-, dus we konden gemakkelijk wegrijden.

Tijdens ons gehele bezoek aan het Spoorwegmuseum waren we positief verrast. Het museum is niet alleen heel leerzaam, het is allemaal op een stijlvolle en mooie manier in elkaar gezet. Er is op ieder detail gelet en alles is in dezelfde stijl ingericht. Voor je gevoel ben je echt even terug in de tijd van de stoomtreinen. De attracties zijn vooral gericht op kinderen, maar ook voor volwassenen is het interessant. De interactieve vorm van educatie maakt het voor kinderen een leuke ervaring waar ze onbewust meer van opsteken dan ze denken. Zeker een aanrader voor gezinnen met kinderen of als uitje met de kleinkids!

Het adres van het Spoorwegmuseum is ‘Maliebaanstation 16, 3581 XW in Utrecht’. Je e-tickets kunnen op een smartphone gescand worden. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen. De openingstijden van het Spoorwegmuseum kan je hier vinden, veel plezier!